Hej!
Här kommer info om vad sjuorna behöver kunna till provet den 1/4 och en länk till ett dokument som innehåller en matris som beskriver hur man kan se på de olika kunskapsnivåerna och inom vilka områden som bedömningen sker.
Matrisen finns på sid 16 i dokumentet som länken leder till. Jag lägger även upp länken under länkar här nere till höger.
http://www8.umu.se/edmeas/np/information/Ap9LararInfovt09.pdf
Vad man ska kunna inför prov i Krafter och tryck åk 7
Begrepp, modeller och teorier (att veta vad de betyder och kunna beskriva dem)
Kraft, Jordens dragningskraft, Massa/vikt och tyngd, motkraft,
Friktion, Tyngdpunkt, Tryck på fasta ytor och hur ytans storlek påverkar,
Trycket i vätskor ökar med djupet, Vattnet har lyftkraft (Arkimedes princip),
Kommunicerande kärl,
Atmosvären skapar tryck, trycket minskar vid stigning
För visa mer än G-nivå i sina svar ska man kunna visa förståelse genom att använda begreppen och teorierna i nya sammanhang och utveckla nya frågeställningar
Naturvetenskapligt arbete
Kunna beskriva hur man kommit fram till ovanstående teorier/företeelser. Visa att man har förstått de labbar vi har gjort med andra ord.
Kunna ge exempel på var man kan se nyttan/påverkan av kunskaperna i samhället ex. praktisk användning av övertryck resp. undertryck i gaser och hur kommunicerande kärl kan användas praktiskt.
För visa mer än G-nivå i sina svar ska man kunna planera och analysera en egen laboration och beskriva hur kunskaperna inom detta område påverkat vår uppfattning om omvärlden.
Argumentation
Att kunna skilja på naturvetenskapliga och andra argument inom detta arbetsområde. Naturvetenskapliga argument går att testa genom olika typer av experiment.
För mer än G-nivå använder man sina kunskaper för att granska och jämföra argument om miljö, teknik och hälsa. Eventuellt kan man beskriva intressen och värderingar som ligger bakom.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar