söndag 13 juni 2010

v. 23-24




Hej!

Nu är det bara slutspurten kvar på detta läsår och det är mycket jobb så här in i det sista för oss lärare så tyvärr hann jag inte med att skriva detta veckobrev i fredags. För er elever börjar det väl klinga av en del med det vanliga skolarbetet men än är det lite kvar. Några av er har era sista chanser att lämna in uppgifter för att få betyg i NO och teknik. I hemkunskapen kommer ni att jobba in i det sista på tisdag.

Veckan som kommer ser ut så här:

måndag: Vi åker till Skansen! Vi har en del slantar över i klassens skattkista så vi skolan kan stå för köpemat där så ni behöver inte tänka på matsäck. Vi kommer att ha lite uppdrag till er där som ni får utföra.

Tisdag: Städning, skåpsrensning och utvärdering. Hemkunskap för 8:orna på em och 7:orna hittar på något kul med Späckhuggarna. Dharana har uppdrag till er!

Onsdag: Här får vi se lite vad som kommer att hända men vi kommer att behöva samlas i skolan för att checka av att alla böcker kom in på tisdagen mm. Kl 15 är det skolavslutning i Orhem och det blir tårtbuffé i vanlig ordning så varje hushåll som har elever på skolan tar med sig en tårta och kaffe. Var noga med att märka upp innehållet med tanke på allergiker! Som vanligt är det de äldsta eleverna som får ta först så nu behöver vi inte vänta så länge... Blir det ändringar i planeringen pga väder så hör vi av oss här på bloggen så håll koll!

Veckan som gått har varit lite blandad. 7:or och 8:or har varit uppdelade mycket pga paddling kompledighet och hemkunskap. Min uppfattning är att 7:orna har varit få och ofokuserade så det har varit svårt att göra det som planerats men vi hoppas att det funkar bättre i veckan som kommer. Paddlingen var en härlig upplevelse för mig som ledare och jag upplever att stämningen var bra i gruppen trots att paddlingen ska erkännas att den var lite väl lång. Ni kämpade på bra och vi hade tur med vädret får man säga trots motvinden på torsdagen. Häftigt att se hur ni klarade säkerhetskursen och klarade det kalla vattnet. Bra kunskaper att ha i livet va?

Här kommer lite bilder!

Ha det gott!

href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVHt0m4HlsCfYP10w6uNUnIXrKZOck50aKJ0K1rfbPvMVgVkyrQFqHb38DBtArGAjE1K1-kTA1y7Lm19MEB642FihXzMYcFYRtHvbaEQmQIRy1EJNeo5U9vucyhHjvB6klZ8JD48x2VcFC/s1600/DSC00302.JPG">




tisdag 8 juni 2010

information från Robert, hemkunskapen

Lägenhetsgruppen.

gå till http://www.lonestatistik.se/ och välj 3 olika jobb med låg, mellan och hög inkomst/lön.
räkna bort 30% skatt på lönen
räkna ihop alla utgifter du har (lån, avgift, mat, övrigt)
räkna ut hur mycket som blir kvar eller hur mycket minus du får.

vg: all i g samt: motivera dina val och räkna på flera olika exempel. olika räntor, olika löner, olika skatter osv... fundera på om det är ytterligare utgifter eller inkomster du kan få. ifrågasätt siffrorna du har, stämmer de eller skulle du behöva ändra något?

mvg; allt från g och vg samt: gör en slutsats/analys där du reflekterar i skrift över de siffrorna du har med i ditt arbete. var kritisk och fundera över konsekvenserna av dina val och hur du tänker att de skulle kunna vara för dig själv i "riktiga" livet. Utveckla ditt svar så jag verkligen kan se att du funderat och granskat de variabler/olika val du gjort.


Andra gruppen; vet ni inte vad ni ska göra hör av er till mig på mail eller facebook.

måndag 7 juni 2010

Minnesanteckningar från föräldramötet 100531

Info inför hösten

Till hösten kommer vi att slå ihop högstadiegrupperna till en stor grundgrupp som vi sedan kan dela upp i mindre grupper. Troligtvis kommer det bli ca 28 elever i olika konstellationer Det kommer att vara 3,5 tjänster knutna till denna grupp. Ellinor fortsätter att ansvara för engelska, idrott och so, Dharana troligtvis spanska och bild och Kiki ansvar för spec. Henning kommer att vara föräldraledig och Sabine kommer att vikariera för honom i matte och No.


Vi håller även på att rekrytera en rektor.


Önskemål finns att få schema på nätet innan informationsträff i höst.


Vi berättar om de rekryteringar som görs just nu. Inget är riktigt klart ännu. Så fort vi har mer information om rekryteringar så bör den skickas ut.


Vi hade även en allmän diskussion utifrån några frågeställningar.


Förväntningar och önskemål inför hösten.
Vad kan jag bidra med?
Hur ska hemvistet organiseras?
Hur kan vi hjälpa våra tonårsbarn?


Vi pratade om hur man som förälder kan hjälpa sitt barn. Vi uppmanar alla att hjälpa sina barn att kolla av bloggen och stärka deras motivation.


Vi pratade även om föräldrars önskemål om information om tex droger mm. Anna berättade om ett möte de tidigare haft om att vara tonårsförälder då de bjudit in resursenheten. Hon pratade om möjligheter att ordna föräldraträffar med olika teman.


Vi passar också på att påminna om fixarhelg 14-15 Augusti.
/ pedagogerna i äldre arbetslaget

fredag 4 juni 2010

v.22-23

Hej hopp!
I måndags hade vi föräldramöte med information inför hösten. Tyvärr var det väldigt få här. Kiki skrev protokoll som jag tror hon har mejlat ut till alla?
Sedan mitten på veckan som gått har det sett annorlunda ut då så gott som all ordinarie personal har varit på resa (Italien) för att planera utvärdera och ta hand om sig själva och varandra. Själv var jag kvar eftersom stora dottern tog studenten och det vill man ju inte missa! Det har varit mycket utflykter, äventyr, bad, lek, matlagning. Och även en hemstudiedag för sjuorna. Hoppas det gått bra!

Nästa vecka ser lite annorlunda ut schemamässigt dels för att det är kajakdagar och för att Ellie och Kiki är på klassresa med Krabborna.

Hållpunkter:

Måndag: Jocke och Jakob planerar och håller leder idrotten. Gemensam för alla sköldpaddor! (självklart med pedagog)

Tisdag: Terese och Noah planerar och håller i idrotten(självklart med pedagog).
Gemensam för alla sköldpaddor!

Onsdag-torsdag: Kajakdagarna för åttor! sovmorgon till 10.30 för sjuor!

Fredag sovmorgon till 10.40 för åttor.

Nedtrappningen har börjat, snart är det sommarlov!

Trevlig helg!

tisdag 1 juni 2010

Biologiuppgift 7:or

Hej!

Tyvärr var det inte många som dök upp och fick info om hemuppgiften i biologi idag. Det kan bli lite svårare för er som inte var där så ni får kanske prata med någon äldre elev, syskon, förälder för att klara uppgiften. Så här ser den ut, biologibok kan lånas av lärare och finns vid mitt arbetsbord.

Biologi – kunskap om livet
Bio – liv
logi - kunskap

Som ni minns handlar biologi om vad vi vet och vill veta om livet och vad som behövs för att det ska finnas.

Vi kom fram till att liv finns i många olika former men att allt liv består av någon form av celler, små byggstenar av liv som kan vara allt från så små att vi måste ha mikroskop för att se dem till att vara stora som strutsägg.

Livet behöver även energi, något att andas (oftast syrgas som finns i vanlig luft), byggnadsmaterial för att bygga upp sig själva och växa, det ska även kunna föröka sig för att föra livet vidare.

Livet är indelat i fem olika grupper som man kallar riken:
1.Bakterier (encelliga organismer som var först i livets utveckling på jorden)
2.Alger och urdjur
3.Växter på land
4.Svampar
5.Djur (med flera celler)

Indelningen kommer sig av hur cellerna är uppbyggda, om de samarbetar, vad de behöver för att leva (t.ex. vattenmiljö eller luft) och hur organismerna förökar sig.

Nu ska vi titta närmre på de landlevande växterna.
Växterna är indelade i olika grupper. Grupperna är uppdelade beroende på hur växterna gör när de förökar sig och hur de ser ut i sina ”könsorgan”
1.Fröväxter
a)Gömfröiga (blommor, gräs, buskar och lövträd)
b)Nakenfröiga (barrträden)
2.Sporväxter
a)Ormbunksväxter
b)Mossor
c)Alger

Ditt uppdrag blir nu att försöka hitta så många olika sorters växter du kan.
1.Gömfröiga: Plocka någon blomma och försök att få med den del som kommer att skapa ett frö. Extrauppgift, kan du hitta blommor från de olika familjerna flockblommiga, ärtväxter, korsblommiga, rosväxter, korgblommiga och gräs?
2.Nakenfröiga: Kan du hitta kottar på något barrträd? Ta med minst tre som ser olika ut. Vad är skillnaden? Kan du hitta kottar som ser olika ut på samma (sorts) träd?
3.Ormbunksväxter: Plocka en ormbunksväxt
4.Mossor: Kan du hitta tre olika sorters mossor? Plocka dessa!
5.Alger: Dessa skippar vi för denna gång!

Ta hjälp av Biologiboken för att lättare känna igen de olika sorterna. Titta på bilderna. Ta med dig påsar och lägg dina fynd i olika påsar. Ta med till skolan. Tips: Gör upp med en klasskamrat om att göra detta. Fundera var du kan hitta de olika växtslagen, ta en tur till Orhem, orienteringsskogarna i Brotorp, området där vi skoljoggade eller de mindre skogspartierna runt om i vår närhet. Gör uppgiften tidigt på dagen så att du hinner med så mycket som möjligt. Ta med dig något att äta och dricka när du beger dig ut.

Lycka till!

Kajakäventyr!

Nu börjar planen klarna kring vår Kajaktur, här kommer det vi kom överens om idag:

Samling: onsdag den 9:e juni kl 09.00 Aspuddens t-bana

Torsdag fm-em: Säkerhetskurs och paddlingsträning. Vi kommer att ha grupper med ca: 4-5 elever i varje för att jobba med säkerhetsmomenten.
Vi äter matsäck när det passar för grupperna

När grupperna är klara med säkerhetskursen äter vi något gemensamt innan vi drar iväg på vår paddeltur.

Sedan bär det av! Jag kollade om tre timmars effektiv paddling var ok med ett par pauser och det var det så vi kör En tur runt Lovön. De som känner att det blir för mastigt kan få paddla i en tvåpersonskajak. Vi kan se det under säkerhetskursen om det behövs.

Vi tältar sedan i det stora militärtältet alla tillsammans och äter kvällsmat. Då är det väl läge att ta fram Mourikkan och fixa något smaskigt?

Vi sover, äter frukost och paddlar sedan hem. Vi får göra lite matsäck vid frukosten för att klara hemfärden. Vi siktar på att vara hemma mitt på dagen på torsdagen.

Packning
Viktigt att tänka på med kajakpackning, inga stora väskor, att ha ett extra ombyte i torrförvaring. Vi står för sopsäckar som de packar i.

Ta med:
Matsäck onsdag
Sovsäck
Liggunderlag
Regnkläder
Varm tröja
Svala kläder
Kåsa och bestick
Vattenflaska
Badkläder
Hygienartiklar
Energitillskott (här glömde jag att vi kanske kan stå för snacks, godis mm så blir det kanske mindre hets. Vi får diskutera det)
Solkräm
Keps
Solglasögon (om man har)

Det här tror jag blir superskoj, ni är ju så härliga att vara ute med!