tisdag 1 juni 2010

Biologiuppgift 7:or

Hej!

Tyvärr var det inte många som dök upp och fick info om hemuppgiften i biologi idag. Det kan bli lite svårare för er som inte var där så ni får kanske prata med någon äldre elev, syskon, förälder för att klara uppgiften. Så här ser den ut, biologibok kan lånas av lärare och finns vid mitt arbetsbord.

Biologi – kunskap om livet
Bio – liv
logi - kunskap

Som ni minns handlar biologi om vad vi vet och vill veta om livet och vad som behövs för att det ska finnas.

Vi kom fram till att liv finns i många olika former men att allt liv består av någon form av celler, små byggstenar av liv som kan vara allt från så små att vi måste ha mikroskop för att se dem till att vara stora som strutsägg.

Livet behöver även energi, något att andas (oftast syrgas som finns i vanlig luft), byggnadsmaterial för att bygga upp sig själva och växa, det ska även kunna föröka sig för att föra livet vidare.

Livet är indelat i fem olika grupper som man kallar riken:
1.Bakterier (encelliga organismer som var först i livets utveckling på jorden)
2.Alger och urdjur
3.Växter på land
4.Svampar
5.Djur (med flera celler)

Indelningen kommer sig av hur cellerna är uppbyggda, om de samarbetar, vad de behöver för att leva (t.ex. vattenmiljö eller luft) och hur organismerna förökar sig.

Nu ska vi titta närmre på de landlevande växterna.
Växterna är indelade i olika grupper. Grupperna är uppdelade beroende på hur växterna gör när de förökar sig och hur de ser ut i sina ”könsorgan”
1.Fröväxter
a)Gömfröiga (blommor, gräs, buskar och lövträd)
b)Nakenfröiga (barrträden)
2.Sporväxter
a)Ormbunksväxter
b)Mossor
c)Alger

Ditt uppdrag blir nu att försöka hitta så många olika sorters växter du kan.
1.Gömfröiga: Plocka någon blomma och försök att få med den del som kommer att skapa ett frö. Extrauppgift, kan du hitta blommor från de olika familjerna flockblommiga, ärtväxter, korsblommiga, rosväxter, korgblommiga och gräs?
2.Nakenfröiga: Kan du hitta kottar på något barrträd? Ta med minst tre som ser olika ut. Vad är skillnaden? Kan du hitta kottar som ser olika ut på samma (sorts) träd?
3.Ormbunksväxter: Plocka en ormbunksväxt
4.Mossor: Kan du hitta tre olika sorters mossor? Plocka dessa!
5.Alger: Dessa skippar vi för denna gång!

Ta hjälp av Biologiboken för att lättare känna igen de olika sorterna. Titta på bilderna. Ta med dig påsar och lägg dina fynd i olika påsar. Ta med till skolan. Tips: Gör upp med en klasskamrat om att göra detta. Fundera var du kan hitta de olika växtslagen, ta en tur till Orhem, orienteringsskogarna i Brotorp, området där vi skoljoggade eller de mindre skogspartierna runt om i vår närhet. Gör uppgiften tidigt på dagen så att du hinner med så mycket som möjligt. Ta med dig något att äta och dricka när du beger dig ut.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar