fredag 2 oktober 2009

Säkerhet i labarbetet

Nu har vi kommit igång mer med kemiarbetet på skolan vilket är jättekul men det kräver en hel del säkerhetstänk. Här kommer lite information som är riktad både till elever och föräldrar kring detta.

De flesta elever uppskattar laborationerna i kemi. Det är genom praktiskt arbete som man själv får tänka ut och genomföra experiment och genom diskussionerna med kamrater och lärare som man utvecklar begreppen och befäster kunskaperna. Detta gör kemistudierna roligare och mer begripliga. Eleverna måste vara medvetna om eventuella risker med laborerandet. I vardagslivet träffar man på mer eller mindre farliga kemikalier. Det är därför skolans uppgift att ge eleverna kunskaper som ger dem möjlighet att hantera kemikalier på ett riskfritt och miljövänligt sätt.

I föreskrifterna om laboratoriearbete med kemikalier (AFS 1997:10) finns det regler om hantering av kemikalier och avfall, krav på utrustning av lokaler och riskbedömning. Dessa föreskrifter riktar sig till all verksamhet där laboratoriearbete med kemikalier sker. Här finns regler om riskbedömning av varje laboration. Dessa finns för att skador och olyckstillbud ska undvikas.

För att eleverna skall få vara med och laborera krävs:
Brännarkörkort
Följa säkerhetsreglerna
Vara närvarande vid genomgång av laborationen.

Om elev, på grund av sen ankomst, missat genomgången av laborationen får eleven inte laborera utan i stället arbeta med teoretiska uppgifter.

1 kommentar:

  1. Jag gillar verkligen blogge, det är så kul att läsa vad ni gör. Heja er - ni är så duktiga!
    // annika hellman

    SvaraRadera