fredag 30 april 2010

v.17-18

Hej allihopa!

Nu är våren här och i skolan jobbar vi för fullt med att få klart arbeten och många raster tillbringas på fotbollsplanen. Åttorna har haft teknik och börjat bygga högtalare. I matte förbereds det inför provet nästa vecka. Åttorna har även So-prov nästa vecka.
De har varit många muntliga bokpresentationer på svenskan och jag har känt mig oerhört stolt över hur bra alla blivit på att lyssna aktivt på varandra och ge varandra konstruktiv respons, en enorm utveckling! Sjuorna har sett film om hinduismen och samtalat kring andlighet och religion. De har även sett film om människans historia, med fortsättning nästa vecka.

Idag har vi haft en underbar valborg med ute-aktiviteter hela dagen. Åttorna hade tillsammans med Krabborna förberett roliga stationer o grenar åt oss andra. Sjuorna var jättebra på att hålla ihop grupperna och ta ansvar för de mindre. Dagen avslutades med den årliga fotbollsmatchen, lärarna mot eleverna. Lärarna vann men det var en redigt jämn match hela vägen.

Nästa vecka har åttorna teori på idrotten så de behöver inte ha med sig gympakläder.

På onsdag tar jag med mig sjuorna och åker in på utställning på konstakademien. Vi ska vara där klockan 12 för att få en visning. Ta med MATSÄCK!

På torsdag åker jag in med åttorna på samma visning. Vi ska vara där kl.13 och hinner äta på skolan innan.

Ha en fin valborg!

Info om SO 8:or

Här kommer lite info om 8:ornas SO som tyvärr även den kommer lite sent, det ser ni på datumen men det är ändå mycket som är aktuellt!


Årskurs 8

Under några SO-pass kommer vi nu att lära oss lite mer om vår egen världsdel Europa. Vi kommer lite kort att dyka ner i momentet och då är det främst kring följande delar:

Europas karta - Vad är typiskt för Europa?
Vad kännetecknar klimatet i Europa?
Hur skiljer sig växtligheten mellan olika delar av världsdelen?

Det blir även klassisk namngeografi för att lära sig länder, städer, berg, floder och hav i Europa.

Vi kommer att jobba med detta på följande tider:
22/4 12.45 – 15.00
29/4 10.30 – 12.00 och även hemstudier 13.00 – 15.00.

Den 6 maj avslutar vi detta korta moment med en litet mindre test kring grunderna och namngeografin.

Efter detta har vi fyra tillfällen kvar i SO innan termin är slut och då blir det historia med fokus på inbördeskrig i modern tid.

Det är fantastiskt roligt med SO!

/Ellie

torsdag 29 april 2010

Frågor till 7:ornas hemstudier

Detta är tyvärr en stor miss av mig. Jag lovade i början på sjuornas NO att jag skulle lägga upp deras instuderingsfrågor till filmen vi såg på bloggen för att de som har svårt att hinna anteckna skulle få stöd med det. Jag tror och hoppas att alla ändå fick ner frågorna, det verkade som det när jag avslutade lektionen. Jag glömde göra detta efter lunchen men här kommer de sent om sider om det är någon har tänkt göra arbetet senare. Om någon haft problem pga detta vill jag att ni säger det till mig. Här kommer frågorna:

1.Varifrån kommer människan ursprungligen ifrån?

2. Vilken/vilka djurarter har vi mycket gemensamt med?

3. Varför började vissa av dessa gå på två ben enligt filmen?

4. Detta är en teori, vad menas med detta?

5. Hur kommer man fram till sådana teorier?

6. Hur kan man veta hur saker var för flera tusen år sedan?

7. Vad är en hominid?

8. Vad var så speciellt med Homo habilis? Vad kan man hitta efter denna hominid?

Nästa vecka fortsätter vi och ser klart filmen och funderar vidare på människans utveckling.

Lycka till med frågorna!

fredag 23 april 2010

vecka 16-17

Hej!

Slöjdvecka två för denna terminen närmar sig sitt slut, eleverna har verkat inspirerade och aktiva i sitt slöjdande. Tyvärr har det blivit en del schemakrångel och svårigheter för Peter som var tvungen att VABa denna vecka. Som tur är gjorde han inte det idag och vi kunde därför kompensera 8:orna för missad tid under veckan.

Vi rullar vidare med utvecklingssamtal, boka in om ni inte har gjort det. Vi hör av oss till de som inte bokat om vi får för många vakanta tider men som det ser ut nu har det bokats på bra. Lättast är om ni mailar direkt till oss.

Nästa vecka är det alltså inte matteprov men det är däremot dags på fredagen sista april för stormatchen mellan eleverna och lärarna. Vi kommer att samlas i klassrummen som vanligt för att sedan leka lekar i lag ute på fältet. Det är 8:or och 9:or som håller i dessa. Vi äter ute och grillar, sedan är det dags för avspark! Vi räknar med att vi är klara ca: 14.00. Var med på matchen eller heja fram laget... lärarlaget alltså ;)

Planeringen för detta sker på måndag så 8:orna behöver inte ta med idrottskläder då. 8:orna åker även till Eriksdalsbadet på tisdagen för att öva livräddning. Detta är ett viktigt moment inom idrott och hälsa så missa det inte, viktig livskunskap!

Påtorsdag har vi lärare NVC så 7:orna får med sig en NO-uppgift medan 8:orna får en SO-uppgift.

Appropå matteprov och arbete hemma så fick jag ett länktips nyligen. Jag har inte utforskat den så mycket och jag har hört att det finns andra liknande. Adressen är www.mattecoach.edu.stockholm.se Tanken är att man kan ställa frågor via MSN och få svar snabbt. Det verkar ju toppen!

onsdag 21 april 2010

Två viktiga ändringar

Hej!

Eftersom vi inte kunnat lägga in så mycket matte på schemat under slöjdveckorna som jag hade tänkt kommer vi att skjuta upp matteprovet för både 7:or och 8:or... Vi kör istället torsdagen efter 6:e maj. Samma innehåll, se planering.

Asimina har fått förhinder på den preliminära tiden för vår utflykt till Barnens ö som var 20-21:a maj. Det blir nu istället 17-18:e maj.

lördag 17 april 2010

v 15-16

Hej allihopa!

Den här veckan har vi haft intensiv tid för slöjd. Det har inneburit att schemat har kastats om en del och så kommer det att vara även nästa vecka. Jag har tyvärr haft tekniska problem med att lägga ut schemat för kommande vecka här på bloggen så jag skickar ut den på sköldpaddslistan istället.

Vi har nu dragit igång med vårens utvecklingssamtal, så se till att boka in en tid om ni inte har gjort det!

Ledsen att veckobrevet kom ut sent och är så kort, jag har varit sjuk större delen av veckan, influensa, det har varit svårt att hinna med allt och att få en ordentlig överblick över hur veckan varit. Hoppas ni har överseende med det.

torsdag 1 april 2010

Bedömning i NO (Sabine)

Mycket bra
Du använder begrepp, modeller och teorier som du känner till i situationer som är nya för dig, för att beskriva, skapa frågeställningar och förklara händelseförlopp och fenomen i omvärlden.

Du bidrar i diskussioner som handlar om hur naturen har utvecklats, formats av och format människans syn på världen.

Du skiljer på på naturvetenskapliga och andra sätt att beskriva verkligheten.

Med hjälp av det du kan ska du granska och värdera olika åsikter som handlar om miljö, hur man sparar på resurser och teknik i vardagslivet.

Du kan ge historiska exempel på hur ett vetenskapligt arbetssätt har hjälpt till att lösa vardagliga och samhälleliga problem, kan ge exempel på vad det finns för fördelar och begränsningar med ett sådant arbetssätt.

Bra
Du förstår vad elektricitet är och vet vad begrepp som atom, spänning, ström, resistans och statisk elektricitet är och hur de hör ihop.

Du vet vad en elektrisk krets är och vad som krävs för att elektriska apparater ska kunna fungera.

Du känner till olika sätt att skapa elektrisk ström.

Du vet vad man gör med gamla batterier och elektriska apparater.

Du vet hur man handskas säkert med el.

Du känner till bakgrunden till dagens elberoende samhälle.

Du kan undersöka grundläggande begrepp genom laborationer.

Du kan vara med och diskutera och då använda dig av naturvetenskapliga och etiska argument.

Mindre bra
Du känner till elektricitet och kan till viss del förklara hur begreppen spänning, ström, resistens, statisk elektricitet, elektrisk energi, atom och effekt är och hör ihop.

Du har en begränsad kunskap i hur en elektrisk krets fungerar och hur det hänger ihop med vad som krävs för att en elektrisk apparat ska fungera.

Du har en viss insikt i hur historia påverkar nutidens samhälle

Du vet lite om hur man ska göra när man handskas med el och gamla batterier och elektriska apparater.

Du är med på laborationer och i diskussioner men är inte delaktig.

Begrepp inför åttornas NO-prov

Begrepp!!!

Statisk elektricitet

När det uppstår elektricitet under kort tid tex då man gnuggar en ballong mot håret. Man skrapar av elektroner från håret till ballongen, då blir det ett överskott på ballongen. Om man håller ballongen i närheten av håret så dras håret till ballongen. Elektronerna kan hoppa tillbaka. Plus och minus laddning dras mot varandra.

Elektrisk spänning
Skillnaden i laddning. Hur stort överskottet/underskottet är.

Elektrisk ström
När man kopplar plus och minus till varandra (en sluten krets) vandrar elektronerna mellan. Elektronerna rör sig från minus till plus för att det finns ett underskott på plus-sidan och ett överskott på minus-sidan.

Elektron

En elektron är negativt laddad och den rör sig runt atomen så snabbt så att det ser ut som att det bildas ett skal runt den.

Atom

En atom är uppbyggd av ett antal elektroner som ett form av skal, och ett antal protoner och neutroner. Den består mest av tomrum och en nöjd atom har lika många protoner som elektroner. En atom kan ha flera skal. Atomer är världens byggstenar.

Laddning
Laddning är många elektroner på samma ställe. Det finns positivt laddade protoner inne i atomens kärnan, den negativa laddningen är elektroner. Det finns positivt laddade ställen, men det är bara atomernas kärnor.

Ledare
För strömmen vidare. Till exempel silver, koppar, vatten, wolfram, guld.

Isolator
Leder inte ström. Till exempel plast, trä, sand,

Jordad
Jordning är för säkerhet. Det leder strömmen ned i marken i stället för kroppen om en maskin är trasig. Jordningen sitter i uttag och sladdar. Sladden är grön och gul på utsidan. Sladden har mindre resistans än människokroppen.

Krets
Det är den vägen strömmen går, den måste vara sluten för att strömmen ska gå in i den över huvud taget.

Parallellkoppling
Flera tex lampor är kopplade till ett uttag, men kopplade på ett sånt sätt att man kan ta bort en utan att de andra slutar lysa. Alla lampor har samma spänning.

Seriekoppling
Lamporna sitter som ett armband, och kopplar man ut en så slutar alla att lysa. Som en julgransbelysning Lamporna delar på spänningen, lägger man till en lyser alla svagare.

Batteri
I ett batteri finns olika laddningar. På ena sidan finns ett överskott av elektroner, och på den andra ett underskott. Skillnaden i laddning vill jämna ut sig, det ”vill” bli neutralt, då är det urladdat. Batteriet blir neutralt genom att elektronerna går genom en sluten krets och tillslut är de lika många på varje sida. Då har spänningen försvunnit. Eftersom spänning är en skillnad i laddning, när det inte finns någon skillnad i laddning finns det ingen spänning.

Kortslutning

När något har gått sönder väljer strömmen att gå den kortaste vägen. Det kan vara ”fel” väg, tex genom en människa. Men den kan också välja den jordade vägen. En jordning förhindrar inte en kortslutning, den bara kontrollerar den. En kortslutning är när strömmen inte går den planerade vägen.

Resistans
Avgör ämnets förmåga att leda ström, mäts i ohm. Hög resistans betyder att det leder sämre. Resistans är samma sak som motstånd. Om vi har trådar så har den tjocka korta mindre resistans än den smala långa. Glödtråden i glödlampor är gjord av wolfram och den har hög resistans och därför börjar det att glöda.

Säkring
När man kopplar för många apparater i eluttagen blir strömmen för hög och säkringen går. En säkring kan var en propp men de kan också finnas i olika apparater och maskiner som bilar, datorer mm. När en säkring går så går en liten tråd i säkringen sönder, resistansen i tråden är hög och när det blir mycket ström så smälter den. Då bryts kretsen.