torsdag 1 april 2010

Begrepp inför åttornas NO-prov

Begrepp!!!

Statisk elektricitet

När det uppstår elektricitet under kort tid tex då man gnuggar en ballong mot håret. Man skrapar av elektroner från håret till ballongen, då blir det ett överskott på ballongen. Om man håller ballongen i närheten av håret så dras håret till ballongen. Elektronerna kan hoppa tillbaka. Plus och minus laddning dras mot varandra.

Elektrisk spänning
Skillnaden i laddning. Hur stort överskottet/underskottet är.

Elektrisk ström
När man kopplar plus och minus till varandra (en sluten krets) vandrar elektronerna mellan. Elektronerna rör sig från minus till plus för att det finns ett underskott på plus-sidan och ett överskott på minus-sidan.

Elektron

En elektron är negativt laddad och den rör sig runt atomen så snabbt så att det ser ut som att det bildas ett skal runt den.

Atom

En atom är uppbyggd av ett antal elektroner som ett form av skal, och ett antal protoner och neutroner. Den består mest av tomrum och en nöjd atom har lika många protoner som elektroner. En atom kan ha flera skal. Atomer är världens byggstenar.

Laddning
Laddning är många elektroner på samma ställe. Det finns positivt laddade protoner inne i atomens kärnan, den negativa laddningen är elektroner. Det finns positivt laddade ställen, men det är bara atomernas kärnor.

Ledare
För strömmen vidare. Till exempel silver, koppar, vatten, wolfram, guld.

Isolator
Leder inte ström. Till exempel plast, trä, sand,

Jordad
Jordning är för säkerhet. Det leder strömmen ned i marken i stället för kroppen om en maskin är trasig. Jordningen sitter i uttag och sladdar. Sladden är grön och gul på utsidan. Sladden har mindre resistans än människokroppen.

Krets
Det är den vägen strömmen går, den måste vara sluten för att strömmen ska gå in i den över huvud taget.

Parallellkoppling
Flera tex lampor är kopplade till ett uttag, men kopplade på ett sånt sätt att man kan ta bort en utan att de andra slutar lysa. Alla lampor har samma spänning.

Seriekoppling
Lamporna sitter som ett armband, och kopplar man ut en så slutar alla att lysa. Som en julgransbelysning Lamporna delar på spänningen, lägger man till en lyser alla svagare.

Batteri
I ett batteri finns olika laddningar. På ena sidan finns ett överskott av elektroner, och på den andra ett underskott. Skillnaden i laddning vill jämna ut sig, det ”vill” bli neutralt, då är det urladdat. Batteriet blir neutralt genom att elektronerna går genom en sluten krets och tillslut är de lika många på varje sida. Då har spänningen försvunnit. Eftersom spänning är en skillnad i laddning, när det inte finns någon skillnad i laddning finns det ingen spänning.

Kortslutning

När något har gått sönder väljer strömmen att gå den kortaste vägen. Det kan vara ”fel” väg, tex genom en människa. Men den kan också välja den jordade vägen. En jordning förhindrar inte en kortslutning, den bara kontrollerar den. En kortslutning är när strömmen inte går den planerade vägen.

Resistans
Avgör ämnets förmåga att leda ström, mäts i ohm. Hög resistans betyder att det leder sämre. Resistans är samma sak som motstånd. Om vi har trådar så har den tjocka korta mindre resistans än den smala långa. Glödtråden i glödlampor är gjord av wolfram och den har hög resistans och därför börjar det att glöda.

Säkring
När man kopplar för många apparater i eluttagen blir strömmen för hög och säkringen går. En säkring kan var en propp men de kan också finnas i olika apparater och maskiner som bilar, datorer mm. När en säkring går så går en liten tråd i säkringen sönder, resistansen i tråden är hög och när det blir mycket ström så smälter den. Då bryts kretsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar